АНКЕТА

 

Харесва ли ви новият МОЛ Панорама ?

Да , много

Има много какво да се желае

Не

 

Отлични резултати при имотните сделки в Плевен сочат анализи, представени от ОББ

   Първото полугодие на 2015 г. е оптимистично за пазара на имоти в Плевен . Според данни на Агенцията по вписванията сделките са нараснали до 2751, което е ръст от 6%. Още по-висок е броят на ипотеките за този период - те са нараснали с 35% спрямо 2014 г. и са общо 507. Всичко това стана ясно по време на среща на ОББ с брокери, строители и финансови консултанти, която беше посветена на тенденциите в пазара на недвижими имоти и ипотечно кредитиране.

„Само за второто тримесечие на тази година в Плевен имаме 4 нови сгради, въведени в експлоатация“, коментира Борислав Гостев, ръководител отдел „Продажби – алтернативни канали“ в управление „Банкиране на дребно“ в ОББ. „Банките, от своя страна, са все по-склонни да финансират нови атрактивни проекти в строителството“, добави още той.

   Прогнозата на ОББ е, че до края на годината се очаква увеличение между 5% и 10% както на сделките с недвижими имоти, така и на свързаното с тях ипотечно кредитиране. Това се дължи на спадът на лихвите на рекордно ниски нива и намаляването на лихвения процент по депозитите до символичния 1%. Тенденцията за региона – търсят се предимно двустайни апартаменти между 60 и 70 квадрата, както и тристайни – между 100 и 110 квадрата.

   По данни за първото полугодие на 2015 г., които г-н Гостев представи по време на презентацията, средният размер на изтеглен кредит в Плевен за покупка на жилище е бил 56 000 лева, като най-популярният дял за банково финансиране е около 70% от стойността на жилището по пазарна оценка. Най-многобройни са кредитоискателите между 30 и 39 години,а най-предпочитаният от тях срок за погасяване, е между 20 и 25 години

   Банката е сред лидерите на ипотечния пазар с  над 1 млрд. лв. кредитен портфейл ипотечни кредити и успешно си партнира с над 500 агенции за недвижими имоти, строители и финансови посредници.