АНКЕТА

 

Харесва ли ви новият МОЛ Панорама ?

Да , много

Има много какво да се желае

Не

 

Д-р Камен Генов от МБАЛ "Авис медика" за остеопорозата

    Д-р Камен Генов е Роден на 20.февруари 1969 год. През 1996 год. придобива специалност по медицина в ВМИ гр. Плевен. От м.януари 2002 год има специалност по Вътрешни болести, а от месец юни 2005 год. - специалност - Ендокринология и болести на обмяната.

    От завършването на ВМИ Плевен до 2003 година е работил като асистент, а от 2003 год до 02.06.2010 като старши асистент към Клиника по Вътрешни болести на УМБАЛ Плевен - Катедра по Пропедевтика на Вътрешните болести на Медицински Университет - гр. Плевен. От 03.06.2010 година работи като лекар - ендокринолог в МБАЛ „АВИС МЕДИКА„, гр. Плевен. Д-р Камен Генов е член на Българското дружество по Ендокринология от 2003 година насам и на ADA от 2001 год. насам. Владее английски, немски и руски език.

Области на професионален интерес: Репродуктивна ендокринология; Андрология; Остеопороза; Захарен диабет, затлъстяване и болести на обмяната; Болести на щитовидната жлеза.

Какво е остеопорозата?

    Остеоартрозата е заболяване на скелета, при което костите губят от своята плътност. Костите стават крехки, което води до по-чести счупвания - особено в областта на китките, гръбнака и тазобедрените кости. С най-драматични последици е счупването в областта на бедрената шийка, тъй като 20% от пациентите загиват до 6 месеца поради принудителнаото обездвижване. Голяма част от останалите остават трайни инвалиди с необходимост от чужда помощ и грижи.Това е едно от най-често срещаните заболявания - засяга всяка трета жена над 50 г. На практика повече от 60 - 70% от хората над 50 години имат някаква проява на това заболяване. Поради голямата си разпространеност тя е обявена за третото по значимост социално заболяване след сърдечно-съдовите и онкологичните, а в средата на века се очаква да заеме първо място.

Как протича това заболяване?

В ранните стадии костната загуба обикновено няма външна изява и изразени симптоми, за това се препоръчва хората да се изследват преди да се появил някакви белези на болестта.

Остеопенията е подобно състояние на намалена костна плътност, но не толкова тежка като остеопорозата. При нелечение на това състояние остеопенията се превръща в остеопороза. С напредването на процеса могат да се появят болки в гърба, загуба на височина, приведена поза, счупване на шийката на бедрената кост, прешлени, китки или други кости.

Как се поставя диагнозата остеопороза?

Лекарите могат да открият ранните белези на остеопорозата чрез изследване - остеодензитометрия, единственият точен начин за изследване. Процедурата е бърза, проста и веднага отчита резултата. Тя позволява да бъде измерена костната плътност и точно да се проследяват промените с течение на времето.

В ДКЦ "Авис Медика" в Плевен се намира единственият в Източна европа апарат "IDexa" за изследване на костната плътност. С него на практика много рано и много точно може да се улови остеопорозата и много прецизно да се дефинира степента й и кои зони от организма са засегнати.

Кои са най-застрашени от остеопороза?

- жени след менопауза;

- жени над 50 и мъже над 65 г.;

- пушачи;

- лица, злоупотребяващи с алкохол;

- лица с наследствена обремененост;

- лица с една и повече фрактури при минимална травма и/или с намалена костна минерална плътност;

- обездвижени лица.

Без значение дали разпознавате себе си като част от рискова група или не, най-сигурният начин да разберете в какво състояние са костите ви е да се изследвате.

Можем ли да се предпазим от появата на остеопорозата?

Има неща, които човек може да направи, за да се предпази. До двадесет и петатата си годишнина човек натрупва костна маса. След навършване на 30-годишна възраст започваме да губим по малко от костната плътност. Нормалното износване води до постепенно отслабване на костите, но ако те са били слаби и в по-ранен етап, поради лоши хранителни навици, по-малко физически упражнения или прекалени натоварвания, може да станете жертва на остеопенията когато достигнете 40-годишна възраст, а при не изследване в по-късен етап и на остеопорозата. Важни са хранителните и двигателните навици на човек във възрастта до 25г., както и достатъчния приемане на витамин Д.

Лечима ли е остеопорозата?

Лечимостта на това заболява зависи от етапа в който се открие болестта. Дори и да не е напълно лечима с покачването и подобряването на костната плътност, чрез диети и медикаменти намалява риска от счупвания и инвалидизиране.

Колко често да се измерва костната плътност?

Костната плътност се променя бавно, за това препоръчително е да се изследвате веднъж годишно.