АНКЕТА

 

Харесва ли ви новият МОЛ Панорама ?

Да , много

Има много какво да се желае

Не

 

 

Панорама “Плевенска епопея 1877 г.”

 

 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/fe/Pleven-Panorama-outside.JPG/250px-Pleven-Panorama-outside.JPG Панорамата “Плевенска епопея 1877 г.” е изградена през 1977 г., в чест на 100 годишнината от Плевенската епопея, по подобие на Бородинската панорама в Москва. В близост до нея се намира и редутът, който генерал Скобелев е щурмувал три пъти. В негова чест парка около Панорамата е наречен Скобелев. Панорамата описва битките по време на Руско-Турската война през 1877-1878 г., в резултат на която България се освобождава от Турско робство. В комбинация и с помощта на картини, пластики и художественото изкуство всичко е направено напълно реалистично, за да напомнят на поколенията за най – кървавите битки, които са се водили по тези места.


Работно Време

от 09:00-12:00 и 12:30-17:00 ч. без почивен ден, има печат.

 

 

Скобелев парк Музей

 

http://www.cys.bg/gallery/albums/userpics/10007/normal_Kostnica.JPG   Скобелев парк-музей е изграден на самото бойно поле, където отрядът на генерал Скобелев води кръвопролитни сражения, в които падат убити и ранени 6500 воини. Напоената с кръв местност оттогава се нарича “Мъртва долина”.


Вход свободен

 

 


Параклис Мовзолей Свети Георги Победоносец

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/92/S6301245_6_4.jpg/300px-S6301245_6_4.jpg Намира се на площад „Възраждане" в центъра на града и е построен в памет на православните войници, загинали при обсадата на Плевен през 1877-1878 година, останките на много от които са погребани в криптата на параклиса.

Работно Време

от 09:00-12:00 и 13:00-18:00 ч., почивни дни - неделя и понеделник, има печат

 

 

Регионален Исторически Музей

 

http://www.plevenmuseum.dir.bg/BG_version/images/plevenmuseum_night.jpg

   Историческият музей в Плевен е един от най-добрите и с най-богатите експозиции музеи в България, с фонд от над 180 000 бр. музейни ценности - документални и веществени свидетелства за историята, материалната и духовната култура, образци от живата и неживата природа, които са неделима част от националното ни културно-историческо наследство. С високата си художествена, историческа и природонаучна стойност  те са изключително ценни свидетелства не само за българската история и култура, за палеонтологичното и антропологичното минало на Плевен и региона, но и за историята на различни култури и народи, оставили трайни дири по нашите земи и в европейското културно пространство.


Работно Време

9.00 - 12.00 ч., 12.30 - 17.00 ч.

Почивни дни: неделя и понеделник

Четвъртък - безплатен ден

064/823 502

 

Парк Кайлъка

 

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/27/Pleven_Kaylaka_two_dams.jpg/794px-Pleven_Kaylaka_two_dams.jpg

Парк Кайлъка се намира на юг от Плевен и е обявен за защитена местност. Създаден е от Генерал - лейтенант Иван Винаров.

Разположен е на около 10 хил. дка в карстовата долина на река Тученица. Скалите са отвесни и са високи над 20 метра, което предоставя условия за скално катерене.

Има изкуствени езера и язовири, лодки и водни колела, басейни, хотели, кафенета, ресторанти, дискотеки, детски площадки, зоологическа градина. В парка също се намира и зоопаркът на град Плевен.

В парка се намират и развалините на крепостта Сторгозия.

 

 

МУЗЕЙ на ВИНОТО

 

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/84/Winemuseum.jpg/450px-Winemuseum.jpg

Музеят разполага с 2 дегустационни зали /голямата е с капацитет 50 места/, историческа част и зала с експонати вина от цяла България. Посещението на Музея е съпроводено от дискусия, която включва богата информация относно историята на виното, технологията на производството и др.

Музеят на виното е едноввременно и място, където посетителите могат да дегустират и закупят бутилки от наличните над 6000 вида вина от всички региони в България. Предлага и най-голямата в България експозиция (от над 7000 експоната) стари вина - от 30- до 90-годишни. В историческата зала са изложени предмети и атрибути, свързани с лозарството и винарството по българските земи - от древните траки, гърци и римляни до наши дни. Избената зала предлага различни вина, от всички региони в България, разположени в 100 бъчви от френски дъб.

 

Работно Време

11.00 - 19.00 часа

Почивни дни

Понеделник и Вторник

адрес Парк Кайлъка - Тотлебенов вал

за връзка тел.0887 73 15 37

 

Изложба-дарение „Светлин Русев“

 

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/cf/Pleven-svetlin-rusev-exhibition-gruev.JPGИзложба-дарение „Светлин Русев“ е художествена галерия в град Плевен, България. В нея са изложени около 400 работи на български и чужди художници, дарени от известния художник и колекционер Светлин Русев. Основана е през 1984 година и е разположена в бивша обществена баня, построена в началото на 20 век по проект на Никола Лазаров

адрес: площад Възраждане - Център Плевен