zapleven.com

Free Website Templatesphpbb3 styles

Глутници от озверели бездомни кучета

Глутници от озверели бездомни кучета

Мнениеот niki на Съб Фев 21, 2009 7:31 pm

Как се разрешава този проблем?
Градът е пълен с глутници от такива псета, които тичат и лаят по всеки. Сбиротак от такива псета обикалят високите блокове около болницата, особено последния към газстанцията. Там е невъзможно да се премине събота и неделя. Глутницата има над 7 кучета, които излизат някъде от портата на болницата до онкото.
Другото място около което ходи една такава подобна глутцита от едри песове е около Централ и градинката на В. Априлов.
Не на последно място такива кучета се разхождат и лаят хората в градинката на пл. Македония.
За градинката до гарата - не е за коментар.

Та, какво се прави от общината по този въпрос?
niki

Re: Глутници от озверели бездомни кучета

Мнениеот pe6ost_88 на Съб Фев 21, 2009 11:17 pm

Аз доколкото знам има инспекторат към общината , който ги прибира , но те работят по сигнали , т.е. трябва някой да се обади за да сигнализира , че в еди кой си район има кучета и тогава те отиват и ги прибират.
Плевен - център на Северозападния район за планиране
pe6ost_88

Мнениеот teddy.minkov на Съб Фев 21, 2009 11:56 pm

Не съм "ЗА" това животните да се скитат по улиците, но проблемът е по-дълбок и със събирането им не се разрешава....
Не ми пречи че сънувам на английски. Дразнят ме китайските субтитри...
teddy.minkov

Мнениеот pe6ost_88 на Нед Фев 22, 2009 12:31 am

А как предлагаш да се реши? По закон общината няма прав да ги обива , а дори да го стори , утре някой собственик ще си изхвърли кучето на улицата , то ще се размножи и кръгът се затваря...
pe6ost_88

Мнениеот teddy.minkov на Нед Фев 22, 2009 12:39 am

Именно! Проблемъхт е в собствениците. Хората ги размножиха безотговорно. Имам доказателства, но то е факт който всеки знае.
През декември месец бе приета и обнародвана наредба за условията за отглеждане на домашни любимци. Аз лично се скъсах да я изпращам на познати с домашни любимци и хора любители на споровете. Не е перфектно изработена от юридическа гледна точка но е първа и то много важна нормотворческа крачка в решаването на този проблем. Не бива "сульо и пульо" да имат право да гледат животни където и да е без да плащат такси за това и да носят отговорност. Така съм го виждал и тук-там в уредени държавици.
teddy.minkov

Мнениеот pe6ost_88 на Нед Фев 22, 2009 1:00 am

teddy.minkov написа: Не бива "сульо и пульо" да имат право да гледат животни където и да е без да плащат такси за това и да носят отговорност. Така съм го виждал и тук-там в уредени държавици.

Не сме дорасли.Това в БГ скоро няма да стане.Най-малкото защото , хората едвали имат излишни пари да плащат още такси.
pe6ost_88

Мнениеот teddy.minkov на Нед Фев 22, 2009 1:04 am

Обществото се възпитават и със санкции. Не можем да чакаме няколко поколения да минат - почва се с административни наказания. И това си е някакво начало. На принципа "страх лозе пази".
teddy.minkov

Мнениеот pe6ost_88 на Нед Фев 22, 2009 1:08 am

Така е , но не съм убеден какъв ще е ефекта.Може просто за да избегнат таксите и санкциите много хора просто да и изхвърлят животните на улицата и проблема с бездомните да се задълбочи.Освен това стои въпроса за контрола и санкциите , кой и как ще гоосъществява и прочие.Все въпроси за изчистване , но така или иначе са по-скоро адресирани към законодателя според мен.
pe6ost_88

Мнениеот teddy.minkov на Нед Фев 22, 2009 8:28 am

Точно така е. Затова го нарекох важната първа нормотворческа крачка. Има още много работа - да се регламентират процедури, да се разпределят отговорностите /т.е. да се уреди прилагането на тези нормативи/. Няма да им се налага да се открива топлата - вода - това са разработени навън практики, въпросът е да не се копират буквално, а да се адаптират към условията тук.
Наистина тези животни които са по улиците трябва да се приберат, но не трябва да се спре само до там. И като казах санкции, нямах предвид "да го отнесат" съвестните хорица и семейства с домашни любимци, при тях предполагам каквито са обсъжданията, ще се въведе един скромен разумен годишен данък или такса, а санкциите и глобите /по сигнали и проверки/ ще са за тези които превръщат местообитанието си /било в апартаменти, стопански дворове, вили, къщи.../ в безконтролни развъдници, прибират или държат на свобода животни без документи застрашавайки и здравето на хората наоколо и на самите животни и т.н.
Доброто в крайна сметка е че поне регламентирането ще стане на централно ниво. За толкова години стана ясно че общините нищо не правят с недомислените си общински наредби уреждащи тези въпроси и обществения ред. Общинските съвети са едно крайно несполучливо подобие на малки парламенти - наподобаващо събранията на домсъветите, където бидейки разделени по интереси и настроения, не могат нищо мъдро да родят като мисъл. А за прилагането да не говорим.
teddy.minkov

Мнениеот pe6ost_88 на Нед Фев 22, 2009 10:38 am

Те хората си го "отнасят" косвено , защото данъците им вместо да кърпят дупки , прибират неразумно пуснатите им кучета , които са се размножили и хапят децата им.Те обаче това не го осъзнават.
Колкото до общината не съм съгласен , че общините нищо не правят.Напротив - понякога правят повече отколкото централната власт.Защото те са по-близо до хората.И недомислените им наредби за резултат от недомислените ни закони.Примера с кучетата е показателен.В случая Общината е безсилна да спре хората , които ги изхвърлят на улицата.Топката е в полето на централната власт, въпреки , че проблема е местен.
Не ме разбра обаче като казах , че не сме дорасли.По принцип си прав за санкциите , но ако сме реалисти , дори да го регламентират на законодателно ниво , аз съм убеден , че контола ще е слаб.Най-малкото поради липсата на средства.Давам пример : общинския инспекторат , който се занимава с прибирането на тези кучета се състои от няколко човека които отговарят за цял един град... а доколото знам имат и други задължения.Т.е. намесва се т.нар. липса на административен капацитет.
Та полицията не може да се справи с паркиралите по улиците неправилно коли , за които има регламентирани вече санкции и което явление е масово.Контрола обаче е слаб.Точно за това не ми се вярва , че контрола за кучетата ще е по-силен.
pe6ost_88

Следваща

Назад към … и ОПЛАКВАНИЯ