zapleven.com

Free Website Templatesphpbb3 styles

22 септември

22 септември

Мнениеот abc на Вто Сеп 22, 2009 10:37 am

Честит празник!


Изображение

От 22 септември 1908 г. България вече не е васална на Османската империя държава. На този ден в църквата „Св. 40 мъченици“ в старата българска столица Велико Търново със специален манифест е обявена Независимостта на България, а княз Фердинанд приема титлата цар на България. Отслужен е молебен за благоденствието на българската държава.

След това министър-председателят Александър Малинов прочита отново манифеста на историческия хълм Царевец пред събралото се хилядно множество.

Този акт става възможен едва 30 години след освободителната за България Руско-турска война от 1877-1878 г. Край на войната слага подписаният на 3 март 1878 г. Санстефански мирен договор. Берлинският договор определя Княжество България като васално на Османската империя, а Южна България под името Източна Румелия получава административна автономия, но остава под политическата и военната власт на султана.

Мирните споразумения задължават българското княжество да се съобразява с режима на капитулациите, наложени от Великите сили на Османската империя, който налага преференциален внос на европейските промишлени стоки и обрича развитието на българското вътрешно производство. Затова след постигането на Съединението на Източна Румелия с Княжество България усилията на българския политически елит се насочват към обявяване на независимост.

В началото на ХХ век се установила благоприятна почва за решителни мерки за обявяване на независимостта на нашата държава. Великите сили имат по-наложителни дела за решаване – решението на Австро-Унгария да наруши Берлинският договор, анексирайки провинциите Босна и Херцеговина, поражда се спор за Мароко между Франция и Германия, а през лятото на 1908 г. е извършен младотурски реформистки преврат. На следващия ден след обявяване на Манифеста за българската независимост, на 23 септември 1908 г. Австро-Унгария анексира Босна и Херцеговина.

На заплахите с война от страна на Османската империя, България отговаря с военна мобилизация и същевременно декларира готовност за мирно уреждане. Тъй като Берлинският договор е двойно нарушен (от София и от Виена), а Великите сили не са готови за мащабна война, усилията се насочват към дипломатическо признаване на българската независимост.

С помощта на Русия е постигнато споразумение по възникналите тежки финансови проблеми. Подписани са Руско-турски протокол (1909), Българско-турски протокол (1909) и Руско-български протокол (1909). Според тях Русия опрощава на Турция военните ѝ задължения, останали още от войната от 1877-1878 г., Турция се отказва от всякакви финансови претенции към България.

Турция, а след нея и Великите сили признават независимостта на България през месец април 1909 г. С провъзгласяването независимостта на България се издига международният авторитет на страната и тя се превръща в равноправна на другите европейски държави. България става царство и пълноправен участник в международните отношения. Създадени са предпоставки за освобождаване на последните останали под османска власт български земи в Тракия и Македония.


Източник
Изображение Изображение
abc
 
Мнения: 556
Регистриран на: Пон Ное 03, 2008 8:27 pm
Местоположение: Плевен

Re: 22 септември

Мнениеот abc на Вто Сеп 22, 2009 10:39 am

Изображение


Независимостта на България е провъзгласена с Манифест на 22 септември (5 октомври нов стил) 1908 г., който цар Фердинанд І прочита в двора на църквата "Св. Четиридесет мъченици" в старопрестолния град Търново. Провъзгласяването на независимостта на България е политически акт, извършен от правителството на Александър Малинов. С него се отхвърля васалната зависимост на България от Османската империя, наложена й от Берлинския договор, сключен през 1878 г.

Дълго време значимостта на това събитие от новата история не се оценява, но на тази дата през 1908 г. България - една от най-старите в Европа, отново се появява на картата на Европа след петвековно османско владичество. Условията за обявяването на Независимостта на младата българска държава в началото на ХХ век били изключително благоприятни: през лятото на 1908 г. младотурска революция в Османската империя завършва с успех за реформистите. Австро-Унгария - една от Великите сили, наложили Берлинският договор се готвела да анексира двете от провинциите на империята - Босна и Херцеговина - т.е. да го наруши. Затова и българският княз Фердинанд се обърнал директно към император Франц-Йосиф да съгласуват действията си.

Междувременно българските власти завземат източните железници в Южна България и това поражда "известни" икономически противоречия между Австро-Унгария и страната ни. Дори за кратко стресва Фердинанд, който се уплашва да обяви независимостта. Но правителството вече било е решило това да стане на 22 септември 1908 г. в черквата "Св. 40 мъченици" в старата българска столица Велико Търново - символичен акт на продължение на Второто българско царство. Австро-Унгария обявява анексията на Босна и Херцеговина на 20 септември. Два дни по-късно в черквата "Св. 40 мъченици" княз Фердинанд прочита манифеста за обявяването на независимостта и се отслужва молебен за благоденствието на българската държава. След това министър-председателят Малинов прочита отново манифеста на историческия хълм Царевец пред събралото се хилядно множество.

Провъзгласяването на независимостта не само е голям успех за българската дипломация, но и след него васалното княжество започва да се нарича царство България, а българският владетел вече се титулувал - цар. Деликатната ситуация, която настъпва след нарушаването на Берлинския договор e успешно разрешена. Първо била спечелена Британската империя, която поставя условието - да започнат преговори между българското правителство и Високата порта. Преговорите започват веднага и българската делегация е водена от Андрей Ляпчев. По време на тях Високата порта иска България да плаща голям данък, тогава в качеството си на министър-председателят Малинов заявява, че независимост не се откупува, дори се стига се до частична мобилизация на българската армия.

Русия не желае военен конфликт на Балканите и се заема да посредничи в преговорите. Тя се съгласява да опрости дълга на Османската империя, останал още от Руско-турската война от 1877-78 г., в замяна на което Високата порта се отказва да иска обезщетение от България и признава независимостта й. Официално това става на 6 април 1909 г., след което в продължение на 10 дни европейските сили признават България за царство и за независима държава.

22 септември е обявен за официален празник с решение на Народното събрание от 10 септември 1998 г.

Ето и целият текст на манифеста на княз Фердинанд за обявяване на държавната независимост на България:

По волята на незабавния цар-освободител, великият братски руски народ, подпомогнат от добрите ни съседи, поданиците на Негово Величество румънския крал, и от юначните българи, на 19 февруарий 1878 година (се) сломиха робските вериги, що през векове сковаваха България, някога тъй велика и славна.

Оттогава до днес, цели тридесет години, българският народ, непоколебимо верен към паметта на народните дейци за своята свобода и въодушевяван от техните завети, неуморно работи за уреждането на хубавата си земя и създаде от нея под мое ръководство и онова на о' бозе почившия княз Александър държава, достойна да бъде равноправен член в семейството на цивилизованите народи.

Винаги миролюбив, моят народ днес копнее за културен и икономически напредък; в това отношение нищо не бива да спъва България; нищо не трябва да пречи за преуспяването й.

Такова е желанието на народа ни, такава е неговата воля. Да бъде според както той иска.

Българският народ и държавният му глава не могат освен еднакво да мислят и еднакво да желаят.

Фактически независимата ми държава се спъва в своя нормален и спокоен развой от едни узи (вериги, б. ред.), с формалното разкъсване на които ще се отстрани и настаналото охлаждане между България и Турция.

Аз и народът ми искрено се радваме на политическото възраждане на Турция; тя и България - свободни и напълно независими една от друга, ще имат всички условия да създадат и уякчат приятелските си връзки и да се предадат на мирно вътрешно развитие.

Въодушевен от това светло дело и да отговоря на държавните нужди и народно желание, с благословението на Всевишния прогласявам съединената на 6 септемврий 1885 година България за независимо Българско царство и заедно с народа си дълбоко вярвам, че този ни акт ще намери одобрението на великите сили и съчувствието на целия просветен свят.

Да живее свободна и независима България!
Да живее българският народ!

22 септемврий 1908 год.
Фердинанд I

Източник
Изображение Изображение
abc
 
Мнения: 556
Регистриран на: Пон Ное 03, 2008 8:27 pm
Местоположение: Плевен

Re: 22 септември

Мнениеот zdravkop на Вто Сеп 22, 2009 1:27 pm

Честит празник на всички българи!!! За съжаление отдавна не сме независими, но с този политически "елит" друго не може да се очаква.
zdravkop
 
Мнения: 285
Регистриран на: Сря Окт 01, 2008 3:58 pm

Re: 22 септември

Мнениеот chervenata на Вто Сеп 22, 2009 9:05 pm

zdravkop написа:Честит празник на всички българи!!! За съжаление отдавна не сме независими, но с този политически "елит" друго не може да се очаква.

Той коментарът ти важи, като вярност много преди спомените ти.
Честит да е!

Агенция „Фокус”
Много граждани се събраха на площад "Стефан Стамболов" в Плевен по случай празника
Пъстро множество граждани събра площадът „Стефан Стамболов” в Плевен, където се състоя тържественото отбелязване на 101 години от обявяване на Независимостта на България, предаде кореспондентът на радио "Фокус" – Велико Търново. Представители на местната и държавната власт, народните представители от ГЕРБ Ивелин Николов и Христина Янчева, политици, общественици, културни дейци засвидетелстваха уважение и признание пред делото на личностите, работили да стане факт този дипломатически акт. За тържествения дух на днешния празник допринесоха с изпълненията си Представителният духов оркестър, Общинската хорова формация и Общинският духов оркестър, както и почетния караул от Пета шипченска механизирана бригада.
Актьорът Георги Ангелов прочете част от Манифеста на княз Фердинанд I, с който е обявена Независимостта на България през 1908 г., а църковните камбани на храма „Свети Николай” зазвъняха тържествено, припомняйки еуфорията на българите преди 101 години. С приветствени слова към плевенчани се обърнаха областният управител Иван Новкиришки и зам.-кметът Николай Якимов. Воини от Пета шипченска механизирана бригада поднесоха венци и цветя през барелефа на Стефан Стамболов.
Празникът продължи с концерт на Северняшкия ансамбъл за народни песни и танци.
Даниела ДОЧЕВА
chervenata
 
Мнения: 361
Регистриран на: Пон Авг 10, 2009 1:36 pm

Re: 22 септември

Мнениеот abc на Сря Сеп 23, 2009 7:45 am

Изображение

Цар Фердинанд с правителството на Александър Малинов след обявяването на Независимостта, Царска Бистрица 1908г.Изображение

Фердинанд, правителството и генералитета край Търново по случай провъзгласяване на Независимостта 22 септември 1908г.Изображение

Велико Търново - тържествено прогласяване на независимистта 1908г.Изображение

Русе, откриване на паметника на Свободата - 1909г.
Изображение Изображение
abc
 
Мнения: 556
Регистриран на: Пон Ное 03, 2008 8:27 pm
Местоположение: Плевен

Re: 22 септември

Мнениеот Dalinda на Сря Яну 28, 2015 2:43 pm

Това е изключително приятно и поносимо пост .... ти поклати го публикувате .... благодаря значителна мярка за това публикуване .... !!! :ugeek: :roll: :geek: :P :evil: 8-)
Download high quality pass 4 sure exam dumps to prepare and pass ccvp with 300-101 dumps Also get free demos of www.usna.edu for review of mcitp McDaniel College
Dalinda
 
Мнения: 1
Регистриран на: Сря Яну 28, 2015 2:42 pm


Назад към История

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron